Kaufland se změnami DPH výrazně snižuje ceny u více než 6 000 produktů. U další tisícovky položek cenu i přes růst zdanění zachová

Praha, 19.12.2023

Maloobchodní řetězec Kaufland oznámil, že změny v dani z přidané hodnoty od 1. ledna 2024 promítne do koncových cen tak, aby byly pro zákazníky co nejvýhodnější. Přes šest tisíc položek, které se přesouvají z 15% do 12% sazby DPH Kaufland zlevní dokonce více, než by odpovídalo pouhému poklesu zdanění. U většiny produktů, na něž se naopak od nového roku bude vztahovat vyšší sazba DPH, se rozhodl cenu pro zákazníky udržet na původní úrovni. Lidé díky tomu ušetří například na většině nealkoholických nápojů a také u dětské a speciální výživy.

slečna vyndavá nákup z tašky Kaufland na stůl

Zákazníci řetězce Kaufland od 1. ledna 2024 ušetří se změnami v DPH více, než by odpovídalo pouhému poklesu zdanění. Sazba daně z přidané hodnoty na většinu potravin klesne v České republice od nového roku o tři procentní body z 15 % na 12 %. Kaufland u více než 6 000 produktů z této skupiny nové ceny navíc zaokrouhlí dolů a uleví tak peněženkám zákazníků nejvyšší možnou měrou. „Tisíc pět set produktů zlevníme dokonce o pět a více procent, některé položky až o deset procent,“ uvedla tisková mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl.

Například jogurt Olma Klasik 400 g, jež se dosud prodával s cenovkou 29,90 Kč, by s novou nižší sazbou DPH stál 29,12 Kč. Kaufland však jeho cenu po novém roce však sníží až na 26,90 Kč. To představuje 10% pokles ceny.

Kromě výrobků, na které se vztahuje přesun do nižší sazby DPH, vyjde Kaufland maximálně vstříc zákazníkům také u zboží, pro něž se vláda rozhodla naopak míru zdanění s příchodem roku 2024 zvýšit. Týká se to primárně nealkoholických nápojů, které se z dosavadní 15% sazby přesunou do 21% kategorie, a dětské či speciální výživy, u nichž se DPH zvýší z 10% na 12% sazbu DPH. „Přes tisíc produktů z těchto skupin přesto ponecháme na původních cenách. Například Aquila neperlivá 1,5 l, která by po zvýšení sazby daně stála 17,78 Kč, zůstává na své původní ceně 16,90 Kč. Stejně tak AQUA ANNA kojenecká voda 5 l zůstane na své původní prodejní ceně 29,90 Kč, nové sazbě DPH by přitom odpovídala cenovka 31,46 Kč,“ uzavírá Maierl.