Ministerstvo zemědělství ocenilo nejlepší prodejce českého ovoce a zeleniny. Kaufland zvítězil v kategorii jablek, cibule i brambor.

Praha, 02.06.2023

Dlouhodobá podpora českých producentů ovoce a zeleniny ze strany řetězce Kaufland se promítla také do letošních výsledků soutěže Master. Ocenění udělované Ministerstvem zemědělství ČR získal Kaufland hned ve všech třech vyhlašovaných kategorií. S českými farmáři a sadaři řetězec intenzivně spolupracuje i v případě plodin, jež součástí soutěže zatím nejsou.

Ministerstvo zemědělství ocenilo nejlepší prodejce českého ovoce a zeleniny

Nejlepším obchodníkem českých jablek, cibule i brambor se letos stal řetězec Kaufland. Ocenění udělované Ministerstvem zemědělství získal ve všech třech kategoriích na základě výše odprodejů jednotlivých komodit. Navázal tak na svoje úspěchy z předchozích ročníků soutěže, kdy patřil mezi nejlepší prodejce českého chřestu. „České producenty ovoce a zeleniny podporujeme dlouhodobě. Vycházíme jim vstříc nejen nabídkou takzvaných pěstebních kontraktů, jež garantují odběr produkce, ale hledáme i další způsoby, jak ještě víc přiblížit tuzemské plodiny zákazníkům – jde například o nové formy prodeje či inovace, jež umožňují dostat čerstvou sklizeň z polí a sadů do prodejen v co nejkratším čase,“ uvádí tisková mluvčí společnosti Kaufland Česká republika Renata Maierl.

Ministerstvo zemědělství oceňuje nejlepší obchodníky českého ovoce a zeleniny od roku 2021. V prvních dvou ročnících vyhlašovalo pouze kategorii chřestu, kde se Kaufland umístil jednou na prvním a jednou na druhém místě, letos přibyly kategorie jablek, cibule a brambor. „Naším cílem je motivovat obchodníky k prodeji ovoce i zeleniny z domácí produkce a vyzdvihnout ty, kteří čerstvost a kvalitu z českých polí či sadů pomáhají dostat k zákazníkům,“ říká Zdeněk Nekula, ministr zemědělství.

Maximální podpora tuzemských dodavatelů je trvalou součástí firemní strategie Kauflandu, s řadou zemědělců řetězec spolupracuje již desítky let. Například co se týče cibule a brambor, odebírá produkci především z Polabí, Vysočiny, ale i jižní Moravy. Mezi největší patří GIRA Fruit s.r.o., Družstvo Bramko, CF Trading, s.r.o., Odbytové družstvo Litozel, Jihomoravská zelenina, družstvo.

V případě jablek je největším dodavatelem společnost Bohemia Apple ze středočeské obce Tuchoraz. „S Kauflandem spolupracujeme přes 20 let. Českým dodavatelům je hodně otevřený. Platí u něj princip, kdo má kvalitní produkty, tak je dodává. Neexistuje tam nějaký kamarádšoft či zákulisní pravidla,“ popisuje majitel společnosti Robert Vyšata. Dalšími velkými dodavateli jablek pro Kaufland jsou Odbytové družstvo ovoce Český ráj, CZ FRUIT, odbytové družstvo, Blanická s.r.o. Spolupráce je natolik intenzivní, že v této sezoně mají česká jablka na prodejích v řetězci Kaufland podíl již 85 %. Z Polska, jehož zvýšené konkurenci čeští pěstitelé nyní čelí, naopak nepocházelo žádné.

S českými zemědělci však Kaufland spolupracuje i v případě plodin, jejichž nejlepší obchodníky Ministerstvo zemědělství do ocenění zatím nezahrnulo. Jedná se například o bylinky, houby, rajčata, hrušky a celou řadu dalších kvalitních komodit z tuzemských polí a sadů. Například v případě rajčat byl letos Kaufland jediným obchodním řetězcem, kde se tuzemská produkce prodávala v dostatečném množství i v zimních měsících. Odebíral totiž 80 % produkce z Agro Kadaň, jediného velkého pěstitele v Česku, který i díky tomu, že pro výkon využívá odpadní teplo z nedaleké elektrárny, své skleníky nezavřel.

Mediální obsah

Upozornění: Použití obrazového a textového materiálu.

Námi poskytnutý obrazový a textový materiál lze použít pouze pro redakční účely. Při použití obrazového materiálu musí být v titulcích fotografií uvedeno © Kaufland.