Kaufland prodává česká skleníková rajčata i přes zimu, odebírá 80 % produkce z eko skleníku využívajícího odpadní teplo.

Praha, 19. 12. 2022

Kaufland je jediným obchodním řetězcem, v němž se česká rajčata prodávají v dostatečném množství také v zimních měsících. Odebírá totiž 80 % produkce z Agro Kadaň, jediného velkého pěstitele v ČR, který i díky tomu, že pro výkon využívá odpadní teplo z nedaleké elektrárny, své skleníky nezavřel. „Spolupráce s tímto lokálním dodavatelem, který díky moderním technologiím produkuje poctivou českou zeleninu nepřetržitě, nám zajistí česká rajčata po celou zimu. Zákazníci mohou mít rajče utržené ze skleníku v obchodě už do 24 hodin,“ říká Jaroslav Strejc, vedoucí oblasti nákupu ovoce zelenina Kaufland ČR.

Většina skleníků, v nichž se v Česku pěstují rajčata, musela kvůli drahým energiím přerušit provoz. V obchodech tak v zimních měsících tuzemská rajčata téměř nebudou. „Všechny skleníky, mimo Agro Kadaň a jednoho jednohektarového skleníku na Olomoucku, jsou na zimu vypnuté bez produkce,“ potvrzuje Jaroslav Strejc.

Česká rajčata ze skleníku i v zimě.

Výjimkou je pěstitel Lukáš Rázl, jehož dva skleníky v Tušimicích u Kadaně zajišťují úrodu nonstop. Navíc jsou ekologické, protože využívají odpadní teplo, dešťovou vodu a přírodní opylování rostlin čmeláky.

Agro Kadaň pro Kaufland přes zimu vypěstuje stovky tun českých rajčat. „Přes zimu budeme od tohoto dodavatele nabízet rajčata keříková, koktejlová a cherry Maruška.  Tento produkční mix nám zajistí 80 procent našich běžných objemů českých rajčat,“ doplnil Jaroslav Strejc.

Lukáš Rázl je jedním z příkladů úspěšné spolupráce společnosti Kaufland s regionálními dodavateli. Česká keříčková rajčata jsou dodávána do prodejen Kaufland pod značkou Naše rajče. Prvních 16 tisíc sazenic zasadili v kadaňském skleníku v říjnu 2019. První dodávka zralých rajčat do prodejen přišla v předvánočním čase ještě téhož roku. Skleník je vybudován tak, aby odpovídal nejvyšším světovým standardům ekologického pěstování. „Nejzásadnější je zralost a čerstvost. To má vliv na chuť a vůni plodů. Kvalita čerstvě utržených rajčat se nedá s těmi dováženými srovnávat. Zralá rajčata jsou nejen červená, ale mají i úplně jinou chuť, vůni a zdaleka jiné nutriční hodnoty,“ sdělil Lukáš Rázl z Agro Kadaň.