Vyjádření společnosti Kaufland k čajům Babička Růženka

Praha,

Vážení zákazníci,

znovu děkujeme pořadu A DOST! za upozornění na vadnou šarži čaje Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou s datem minimální spotřeby do 5/2018, kterou jsme ihned 29. listopadu 2016 stáhli z prodeje.

Přestože primárně není naším úkolem reagovat na jednotlivé podněty  - například pořadu A DOST! - ke stažení z prodeje, přistoupili jsme k tomuto kroku v rámci nadstandardní péče o zákakazníky. Výzvy ke stažení z prodeje jsou však plně v kompetenci příslušných státních orgánů jako je například Státní zemědělská a potravinářská inspekce, od níž jsme však tento pokyn dosud neobdrželi.

Dne 13. prosince 2016 jsme obdrželi od výrobce čajů značky Babička Růženka společnosti Mokate oficiální písemné stanovisko, že společnost provedla v akreditované nezávislé laboratoři rozbory všech další šarží výrobku Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou s tím, že u žádné z nich nebyly zjištěny jakékoliv závady.

Distancujeme se tedy od zavádějících tvrzení tvůrců pořadu A DOST!.

Vítáme všechny relevantní iniciativy, které informují o kvalitě potravin a výrobků jako takových. Nicméně kontrola kvality potravin a oficiální podněty ke stažení konkrétního potravinového výrobku jsou v kompetenci příslušných státních orgánů, jakým je v tomto případě výše zmíněná Státní zemědělská a potravinářská inspekce, které jsme z vlastní iniciativy podnět předali. V současné době SZPI provádí testy tohoto čaje, na jejichž výsledky čekáme. Ihned po jejich obdržení budeme adekvátně reagovat, neboť stanoviska kompetentního státního orgánu jsou pro nás relevantní a právně závazná.

Společnost Kaufland Česká republika